Havearbejde - undgå rygskader sådan her

Vi går sommeren i møde stille og roligt. Haven skal gerne være klar til at man kan nyde det danske vejr og blomsterbedene skal være toptunede. Men haven gemmer på mange tunge ting, og skæve arbejdsstillinger, hvorfor rigtig mange oplever smerter i ryggen efterfølgende. Det skal vi lave om på! I denne artikel har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kan undgå rygsmerter efter en lang dag i haven.

Rygsmerter

1. Hold pauser

Det er ingen skam lige at sætte sig ned i 10 minutter og hvile kroppen. Hvordan din fysiske form er og din alder, kan betyde at du måske skal have flere pauser en man lige tror. Din krop arbejder hårdt, og det er aldrig en dårlig i det at genstarte systemet.

2. vARIERENDE ARBEJDE ER DET BEDSTE

At stå 4 timer med en skovl eller spade, grave huller og løfte tungt jord op i en trillebør er en sikker vej til hold i ryggen. Prøv så vidt muligt at skifte mellem de forskellige stationer. Blomsterbede, vande, grave, løfte osv. Osv. På den måde bruger man ikke de samme muskelgrupper, og giver dem man lige har brugt en pause uden at stoppe arbejdet fuldstændigt.

3. iNDTAG MASSER VÆSKE

Din krop har brug for vand! Endnu mere når man er aktiv og sveder. Derfor skal du huske at holde dig hydreret. Får du ikke det væske og næring som kroppen skal bruge, er chancen for skader drastisk forøget. Dine muskler er ikke lige så stærke, hvorfor løft og bevægelser er mere risikable.

4. kORREKT LØFTETEKNIK

Måske en af de vigtigste punkter. Ofte tænker man: ”det går nok”, men nej. Du skal løfte rigtig.  Prøv så vidt muligt, at løfte ind til kroppen. Ikke med strakte arme! Brug benene og ikke ryggen. Stå lige, ikke skæve og drejende løft. Du har kun en ryg, og den er svær at reparere.